Λέρος: Η άγνωστη όμορφη! Ανακαλύψτε τη!

Λέρος! Ένα πανέμορφο ελληνικό νησί, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στα Δωδεκάνησα. Καθόλου τυχαίο το όνομα του, καθώς προέρχεται από αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει επίπεδος, γιατί το νησί είναι πεδινό, με απέραντους κάμπους που φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και χαμηλά βουνά κατάφυτα από πεύκα, βελανιδιές, όπως και μια πλούσια ποικιλία λουλουδιών.
Το νησί που επέλεξε η Άρτεμη, μια από τις αρχαίες θεές του Ολύμπου, θεά του κυνηγιού, για κατοικία της, δεν θα μπορούσε να μη διακρίνεται για την ομορφιά του.
Η ιστορία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της, στους πανέμορφους όρμους και τις γραφικές κοιλάδες της. Οι άνθρωποι που την κατοίκησαν, από τη Νεολιθική εποχή, άφησαν τα ίχνη του πολιτισμού τους, χτίζοντας πάνω της αρχαίους και χριστιανικούς ναούς, κάστρα, μοναστήρια, μουσεία και αρχοντικά με μοναδική αρχιτεκτονική.
Η Λέρος έχει 71 χλμ. ακτογραμμή, με γραφικούς κολπίσκους, ακρογιαλιές και ολόγυρα καταγάλανη θάλασσα, που προσφέρεται για καταδύσεις, windsurfing και άλλα θαλάσσια sports. Ο βυθός του νησιού είναι γεμάτος με ναυάγια από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι πόλος έλξης για τους δύτες. Νησάκια και βραχονησίδες “παρατάσσονται” γύρω από τη Λέρο και είναι εύκολο να τα εξερευνήσουμε.
Το σχήμα της είναι στενόμακρο με κόλπους και μεγάλα φυσικά λιμάνια, που τη χωρίζουν σε τρία μέρη. Ένα απ’ αυτά φιλοξενεί το Λακκί, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού, της Ελλάδας και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, με άνοιγμα 400 μέτρων, που μοιάζει με μεγάλη λίμνη.
“Μάλτα του Αιγαίου” την αποκαλούσαν οι Ιταλοί, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης, γι’ αυτό βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και υπέστη μεγάλες καταστροφές. Ερειπωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεγάλα κανόνια σαν του Ναβαρόνε, βάση υποβρυχίων, στοές σκαμμένες μέσα στα βουνά και καταφύγια, συνθέτουν μια περιπέτεια σαν κινηματογραφική ταινία.
Το Πολεμικό Μουσείο, ένα τούνελ στην περιοχή της Μερικιάς που κατασκευάστηκε από τον ιταλικό στρατό ως αποθήκη πυρομαχικών, αποτελεί μια μοναδική περιήγηση στο χρόνο και στην πολεμική ιστορία του νησιού.
Το επιβλητικό κάστρο, πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού, μετράει επτά αιώνες ζωής. Από εδώ μπορεί κανείς ν’ αγναντέψει όχι μονάχα ολόκληρο το νησί, αλλά και δεκάδες άλλα νησιά και βραχονησίδες, καθώς και τα βουνά της Τουρκίας.
Η Λέρος αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική, καθώς συνδυάζει το νεοκλασικό στιλ με την αρχιτεκτονική της Ιταλίας του Μουσολίνι.
Το γευστικό ταξίδι στην κουζίνα της Λέρου κρύβει πολλές εκπλήξεις, καθώς προσφέρει μοναδικές τοπικές γεύσεις. Το φρέσκο ψάρι της είναι άφθονο, ενώ το νησί φημίζεται και για τα περίφημα γλυκά του!
Το νησί τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ιδανικό για ήσυχες διακοπές, εξορμήσεις σε κοντινά νησιά, αλλά και για πεζοπορία, καθώς πολλές περιοχές έχουν κατάλληλη σήμανση για τους περιπατητές. Η Λέρος είναι ιδανική για ήρεμες διακοπές στην Ελλάδα και προσφέρεται για όσους θέλουν να δραπετεύσουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, εξερευνώντας τις ομορφιές της.
Εύκολη πρόσβαση, με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ή με ιπτάμενα δελφίνια και πλοία από τα γύρω νησιά. Με αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα, καθημερινά.
Προγραμματίστε τις επόμενες διακοπές σας στη Λέρο και αυτή δεν θα σας διαψεύσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου