Πώς χάσαμε τη μάχη για τον τουρισμό από την Τουρκία


Μία δεκαετία άντεξε ο ελληνικός τουρισμός στο σκληρό ανταγωνισμό από τους γείτονές μας. Από το 2003 η Τουρκία πήρε το πάνω χέρι, προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα και από τότε φροντίζει να αυξάνει με τάσεις αριθμητικής προόδου τις επιδόσεις της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος εκτιμάται ότι θα πετύχει εκτόξευση της τουριστικής της κίνησης στους 30 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός υπερδιπλάσιος των αντίστοιχων ελληνικών αφίξεων, ενώ ο στόχος της είναι να φτάσουν τα 70 εκατ. την επόμενη δεκαετία.
Στις αρχές ωστόσο της δεκαετίας του ‘90 τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 1991 8.036.000 τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο και με όλα τα μέσα.
Την ίδια χρονιά η Τουρκία, που μόλις είχε κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στον τουρισμό, δέχτηκε 5.517.897 επισκέπτες. Το 2003 η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα σημείωσε μικρή μείωση και έφτασε στα 13.900.000 επισκέπτες. Για τη γειτονική χώρα το 2003 ήταν χρονιά-σταθμός, καθώς η Τουρκία με 14.029.000 επισκέπτες ξεπέρασε για πρώτη φορά τον ελληνικό τουρισμό που ήδη είχε περάσει στο τούνελ της ύφεσης.
Η Τουρκία δημιούργησε ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο υποστήριξε σοβαρά με δικά του δίκτυα διανομής σε οργανωμένες αγορές. Aξιοποιώντας στο έπακρον την τουρκική λίρα και το σταθερό επενδυτικό πλαίσιο προσέλκυσης κεφαλαίων, έχει εκμηδενίσει μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους, που αν υπήρχαν στη χώρα μας, το τουριστικό προϊόν θα βυθιζόταν χωρίς δεύτερη προσπάθεια. Για παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας. Mε ανάλογους «μαγικούς τρόπους» κάλυψε αρκετά κενά σε υποδομή και μηχανισμούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, γκολφ, όταν στη χώρα μας ακόμη δεν γνωρίζουμε το είδος του τουρισμού που θέλουμε.
Παράλληλα, η Τουρκία με το πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος άρχισε να προσελκύει τον «αφρό» της ξένης πελατείας και η Ελλάδα με επιχειρήσεις που έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος τείνει να εξελιχθεί σε παράδεισο των φθηνών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Ενδεικτική κίνηση της τουριστικής δυναμικής της γείτονος είναι η συμφωνία στην οποία προχώρησε πρόσφατα για αμοιβαία άρση της υποχρέωσης έκδοσης visa με τη Σερβία (παραδοσιακή φίλη της Ελλάδας), ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα και με τη Ρωσία.

Πηγή: www.isotimia.gr

03/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου