ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο, Αγ. Μαρίνα


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου βρίσκεται στον κατηφορικό δρόμο που ενώνει τον Πλάτανο με το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλαιάς Αστικής Σχολής που κτίστηκε το 1882 με δαπάνες της Λεριακής Αδελφότητας του Καΐρου. Στο Μουσείο εκτίθενται πλούσια, αξιόλογα, αρχαιολογικά ευρήματα, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα, ψηφιδωτά και αγγεία από ανασκαφές και περισυλλογές από όλες τις περιοχές του νησιού. Στο προαύλιο έχουν τοποθετηθεί τα ψηφιδωτά από την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Παρθενίου.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο


Στην παραλία των Αλίντων υπάρχει ο επιβλητικός Πύργος Μπελένη, που κτίστηκε από το Λεριό ομογενή και ευεργέτη Παρίση Μπελένη. Το μουσείο εκθέτει πολύτιμα εκθέματα της νεότερης ιστορίας και λαογραφίας της Λέρου και ένα ιατρείο από την εποχή του μεσοπολέμου.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Κάστρου


Το μουσείο βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία της Παναγιάς μέσα στο Κάστρο. Στους χώρους του μουσείου φυλάσσεται η Βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει σπάνια χειρόγραφα, μαρμάρινα ευρήματα (μαρμάρινη μολυβήθρα) και θαλάσσιοι θησαυροί. Επίσης εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, Ιερά Ευαγγέλια, Ιερά Άμφια και διάφορα αφιερώματα από το 14ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Πολεμικό Μουσείο ΤΟΥΝΕΛ ΜΕΡΙΚΙΑΣ


Στην τοποθεσία Μερικιά στο Λακκί, ανασκευάστηκε ένα τούνελ του 2ου Παγκ. Πολέμου, ιταλικής κατασκευής, και λειτουργεί ως πολεμικό μουσείο. Διαθέτει πλήθος φωτογραφιών, εκθεμάτων με απομεινάρια του 2ου Παγκ. Πολέμου, της Μάχης της Λέρου των Ελλήνων βετεράνων πολέμου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο προβάλλεται σε ειδική οθόνη προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου