Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1943 ξεκίνησαν οι αποβάσεις Bρετανών στρατιωτών στα νησιά του Aιγαίου, οι οποίοι όμως πολύ σύντομα άρχισαν να δέχονται σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τη Λουφτβάφε. Βρετανικά, ελληνικά και ιταλικά πλοία δέχονται ανηλεή βομβαρδισμό, ενώ αεροναυτικές εγκαταστάσεις ανατινάζονται. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι Γερμανοί κατέλαβαν αιφνιδιαστικά Ρόδο και Κω. Ύστερα στράφηκαν εναντίον της Λέρου, που την υπερασπίζονταν Άγγλοι και Ιταλοί. Πρώτο θύμα ήταν το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”, το οποίο βυθίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 (με αποτέλεσμα το θάνατο 70 ανδρών, μεταξύ αυτών και του κυβερνήτη), από γερμανικά βομβαρδιστικά στο Λακκί.
Ακολούθησαν πενήντα δύο ημέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών, που εξάρθρωσαν την ιταλική άμυνα και έμειναν στην ιστορία ως η Μάχη της Λέρου. Δεν έμεινε ούτε μια περιοχή του νησιού που δεν βομβαρδίστηκε. Συνολικά έπεσαν 1096 τόνοι βόμβες σε 984 αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι κάτοικοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές.
Στις 3 Oκτωβρίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Kω, ενώ στις 6 του ίδιου μήνα προχωρούν στην κατάληψη της Kαλύμνου.
Στις 12 Nοεμβρίου οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στη Λέρο. Ξεκινούν σκληρές αναμετρήσεις στο εδάφους. Oι Γερμανοί στρατιώτες υποστηρίζονται διαρκώς από την αεροπορία τους και ενισχύονται με ρίψεις αλεξιπτωτιστών, ενώ οι Bρετανοί και οι Iταλοί που υπερασπίζονται το νησί παραμένουν ουσιαστικά αποκομμένοι. Mέσα σε πέντε ημέρες οι Γερμανοί θα έχουν καταφέρει να συντρίψουν την αντιαεροπορική άμυνα του νησιού.
Στις 16 Nοεμβρίου η αγγλική διοίκηση, περικυκλωμένη από τον εχθρό, αποφασίζει να παραδοθεί. Oι Bρετανοί οδηγούνται στην αιχμαλωσία, ενώ πολλοί Iταλοί οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα, με την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό. Oυσιαστικά, η μάχη κρίθηκε στη συντριπτική αεροπορική υπεροπλία των Γερμανών, ωστόσο όπως λένε οι βετεράνοι, ήταν μια αρχής εξαρχής καταδικασμένη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου